2008.11.29. 15:44 VargaZ

SearchWiki, avagy a személyre szabható Google találati lista

November 20-án jelent meg a Google blogon, hogy elindították a SerchWiki nevű szolgáltatásukat (senki ne örüljön, természetesen Magyarországon még nem elérhető).
Egy mondatban összefoglalva: a SearchWiki segítségével a lelkes Google felhasználók személyre szabhatják a kereső találati listáját. Ez az egy mondat azonban még elég sok kérdést hagyna maga után, mint például: mi lesz így a keresőoptimalizálással, ha a felhasználók határozzák meg, hogy melyik oldal kerüljön az első pozícióba?

Természetesen nem erről van szó. A SearchWiki azok számára lesz elérhető, akik rendelkeznek Google fiókkal és bejelentkezett állapotban vannak. Egy kattintással eltűntethetünk oldalakat az első pozíciókból, de ugyanilyen erővel előre is hozhatunk az első pozícióba weboldalakat. Bár a hagyományos találati listára a felhasználók által létrehozott rangsorolások nem lesznek hatással, de lehetőségünk lesz arra, hogy megnézzük más SearchWiki felhasználók saját rangsorolását az adott kifejezésre.
Lássuk be, innentől már csak egy lépés lenne a Google részéről, hogy a valós találati listát is a felhasználók véleményezése alapján módosítsa. Egyes szakértők szerint, ez a keresőoptimalizálás végét jelentené, de szerintem csak a keresőoptimalizálási tevékenységek súlyozása változna, például megnőne a tartalomoptimalizálás fontossága, annak érdekében, hogy valóban releváns és értékes tartalmú oldalakat hozzunk létre.

A SearchWiki-ről készül rövid bemutató videó megtekinthető a YouTube-on.

Rólunk

A blogot ketten készítjük, jelenleg a Klikkmániánál dolgozunk,
mint vezető SEM tanácsadó.
süti beállítások módosítása